Domov / VSEBINA / Družinski recepti /
Zdravo je lahko tudi okusno!
Zdravo je lahko tudi okusno!
Vstopite v svet koristnih živil z recepti iz knjige SLASTNO Z ELLO! Med 100 recepti so slane in sladke jedi, glavne jedi in malice, zajtrki in večerje, ki bodo prijali vsem članom družine!
Kremna ovsena kaša s kokosom
Za 1 osebo
- 1/3 lončka ovsenih kosmičev (40 g)
- 3–4 jedilne žlice kokosovega mleka
- 1 banana, narezana na rezine
- 1 jedilne žlica kokosovega olja
- velika pest mandljev
- 1 jedilna žlica mandljevega masla*
- velika pest rozin
Ovsene kosmiče stresemo v kozico in prilijemo 2/3 lončka (200 ml) vode, kokosovo mleko in polovico narezane banane. Kuhamo ok. 10 min, da se tekočina v celoti vpije. Nato vmešamo mandljevo maslo in kokosovo olje ter kuhamo še 1 ali 2 min, da se povsem stopita in spojita s kašo.
V multipraktik stresemo mandlje in jih sekljamo ok. 30 sek. Nato jih nekaj minut pražimo v ponvi, da postanejo hrustljavi. Kuhane ovsene kosmiče nadevamo v skledo ter dodamo preostale rezine banane, rozine in pražene mandlje.
*Mandljevo maslo (400 g mandljev in sol): Mandlje pražimo 10 min, ohlajene stresemo v močan multipraktik, dodamo ščep soli in mešamo, da nastane gladka kremna zmes ...
Rižota z masleno bučo
Za 4 osebe
- 200 g rjavega riža
- 1–2 jedilni žlici jabolčnega kisa
- ščepec suhih zelišč (provansalska)
- 2 kg na kocke narezane maslene buče
- olivno olje, sol in poper, 2 žlički mlete paprike, 1 jedilna žlica tahinija, sok 1 limone, pest svežega koriandra, 2 žlici kvasa, 1 čajna žlička mlete orientalske kumine
Rižu v kozico dodamo 1 l vode, sol, jabolčni kis in suha zelišča. Zavremo, kuhamo na močnem ognju 5 min, nato še 45 min na šibkem ognju, da je riž mehek, a ne kašast, voda pa v celoti povre. Pečico ogrejemo na 210 °C. Na kocke narezano bučo položimo v pekač, pokapamo z olivnim oljem, posujemo z mleto papriko, orientalsko kumino in popopramo. Pečemo 20–30 min, dokler se kocke popolnoma ne zmehčajo.
Tri četrtine buče damo v multipraktik, dolijemo 75 ml vode, dodamo jedilni kvas, jabolčni kis, tahini, sol in limonin sok. Mešamo, da je zmes gladka in kremasta.
5 min preden je riž kuhan, vanj vmešamo bučno kremo. Dodamo še preostale koščke buče, koriander in postrežemo.
Rjavčki iz sladkega krompirja
Za 10–12 rjavčkov
- 2 srednje velika sladka krompirja (600 g)
- 14 datljev medjool, izkoščičenih
- 2/3 lončka mletih mandljev (80 g)
- 1/2 lončka ajdove moke ali moke rjavega riža (100 g)
- 4 jedilne žlice presnega kakava v prahu
- 3 jedilne žlice javorjevega sirupa
- ščep soli
Pečico ogrejemo na 180 °C (ventilatorska 160 °C). Olupimo sladki krompir, ga narežemo na kose in v parnem kuhalniku kuhamo ok. 20 min, da se temeljito zmehča, nato ga stresemo v multipraktik in dodamo datlje. Mešamo, dokler ne nastane gladka, kremna zmes.
Preostale sestavine damo v skledo, dodamo zmes krompirja in datljev ter dobro premešamo. Pekač obložimo s papirjem za peko, vanj naložimo testo in pečemo od 20 do 30 min, dokler vilic, ki jih zabodemo vanj, ne izvlečemo suhih. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se rjavčki 10 min ohlajajo. To je res pomembno, saj teh 10 min potrebujejo, da se sprimejo!
Recepti so iz knjige Slastno z Ello
Če želite oddati svoje mnenje morate biti prijavljeni.
Prijava