Več vsebin
 
Domov  /  VSEBINA  /  Dogodki, akcije, povabila / Mala gozdna učna pod Preddvor

Mala gozdna učna pod Preddvor

 

Pot skozi Jesenov drevored ob jezeru Črnava na nekdanjem grajskem posestvu zaznamujejo orajške sekvoje, čuge, cedre, paciprese, kleki in duglazije ...

Preddvor

Preddvor se nahaja na severnem robu Kranjskega polja na prehodu v južna pobočja Storžiškega pogorja. Kraj ob reki Kokri se ponaša s številnimi arheološkim najdbami od starejše železne dobe naprej, ki pričajo o stalni poselitvi na tem območju. Danes je Preddvor upravno in cerkveno središče občine, ki s površino 87 km2 sega do vrha Grintovca. Nekoč so ga obdajali štirje gradovi, izmed katerih so ohranjeni trije. Med njimi je tudi grad Hrib severno od središča kraja ob potoku Bistrica, po katerem se imenuje vas na desnem bregu Kokre, zdaj že povsem zlita z bližnjim Preddvorom. Grad je bil zgrajen v 16. stoletju kot pomožen objekt bližnjega gradu Turn. Ko je postal samostojna graščina, so mu različni lastniki skozi stoletja namenjali različne vloge, ga preurejali in mu spremenili nekdanjo podobo. Sedaj je s poročno dvorano in restavracijo del hotelskega kompleksa bližnjega hotela Bor. V 19. stoletju so začeli urejati grajski park, v katerem so bile zasajene številne rastline, pirinesene od drugod. Prvotno precej večji park je obsegal tudi ribnik, Mali park z iglavci in Stari park z japonskimi češnjami. Po drugi svetovni vojni so ob gradu zajezili potok Bistrica, tako da je za pregrado nastalo manjše jezero s površino 1 ha. Prodnato obrežje je poleti privlačno za kopanje, mirna vodna gladina pa za veslanje oziroma ob hladnih zimah za drsanje. Stari grajski park, v katerem se je ohranilo največ dreves, predstavlja najbolj zanimiv del 2,5 km dolge Male gozdne učne poti, ki jo je 1966 trasirala Maja Šenk Zidar. Por vključuje 29 drevesnih vrst, ki večinoma izvirajo iz Severne Amerike. Najbolj so zastopani iglavci, med katerimi izstopajo orjaške sekvoje ob vhodu na parkirišče ob gradu Hrib in hotelu Bor. Vrsta orajška sekvoja (Sequoiadendron giganteum) ali mamutovec je bila odkrita šele sredi 19. stoletja v osrednji Kaliforniji in kmalu potem prinesena tudi v Evropo (1853). Primerki v parku pri gradu Hrib, posajeni konec 19. stoletja, se uvrščajo med najlepše v Sloveniji, vendar njihova vitalnost v zadnjih letih hitro pojema.
 

Opis poti

Avtocesto iz Ljubljane proti Gorenjski zapustimo na izvozu Kranj-vzhod, nato pa po vzporedni cesti peljemo proti mestu. Na drugem krožišču tik pred mestom zavijemo desno na cesto Kranj-Jezersko. Po nekaj kilometrih vožnje skozi vasi po Kranjskem polju se približamo vznožju gora. Na dolgem desnem ovinku, kjer reka Kokra zapušča svojo ozko dolino, zavijemo levo proti središču Preddvora. Po krajšem klancu pripeljemo do velike ciprese an desni strani, kjer je pisarna Turističnega društva Preddvor. Z glavne ceste zavijemo desno proti jezeru Črnava, pred katerim je na voljo precej parkirnih mest. Nato se vrnemo do turistične poslovalnice, kjer je pri Lawsonovi pacipresi (Chamaecyparislawsoniana) začetek krožne poti. Malo gozdno učno pot lahko vzamemo le kot prijeten sprehod in si posamezna drevesa ogledamo kar mimogrede. Če pa si želimo razširiti vedenje o njih, se sprehodimo do središča Preddvora, kjer je pisarna Turističnega informativnega centra. Tu lahko kupimo vodnik po gozdni učni poti, ki ga je napisala Maja Šenk Zidar. Ob drevesih, ki jih zajema učna pot, so obvestilne table, na katerih so napisana slovenska in latinska imena z zaporedno številko. S knjižico v roki ali brez nje se z izhodišča usmerimo proti vzhodu v gozd. Ko pridemo do Slančeve vile, pohodna pot zavije levo proti jezeru Črnava. Mi po njej naredimo le nekaj korakov, da si ogledamo kanadsko čugo (Tsuga canadenisis), nato pa se obrnemo in me mimo vile spustimo do ceste. Na desni strani nad cesto ne smemo spregledati za ta del Slovenije nanavadno lepega primerka libanonske cedre (Cedrus libani). Po glavni cesti nadaljujemo do vznožja klanca, nato pa zavijemo levo proti potoku Bistrica, ki ga še pred pregrado prečimo. Za gradom Hrib vstopimo v nekaj deset metrov dolg drevored ameriškega belega jesena, ki ima obliko predora, saj se mu veje v zgornjem delu prepletajo. Že dolgo mu pravijo poročni drevored, saj je zelo priljubljen med mladoporočenci. Menda jim jamči 50-letno zvestobo, če se sprehodijo skozenj.
Nadaljevanje učne poti nas s spodnje strani pripelje do skupine mogočnih dreves, v kateri so poleg orjaških sekvoj tudi lepi primerki cipresam podobnega ameriškega kleka. Ko pridemo do asfaltne ceste, je na desni strani križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti vasi Potoče in gradu Turn, naravnost pa pelje do parkirišča pod sv. Jakobom. Na levi strani je parkirišče, po katerem gremo do hotela Bor, kjer so drevesa črnega in rdečega bora. Pred hotelom zavijemo desno na krožno pot okoli jezera. Tu lahko med drugimi vidimo zelo zanimivo duglazijo (Pseudotsuga menziesii). Nato zapustimo pot ob jezeru in sledimo kažipotu, ki nas usmerja prosti strelišču v Dragi. Pri velikem jesenu prečimo most čez Bistrico in nadaljujemo do Nove vasi, kjer se gozdna učna pot konča. Skozi naselje se spustimo do jezera in parkirišča ob njem.
 

Potek poti

Izhodišče: Pri turistični poslovalnici v središču Preddvora (Goričica 8)
Dolžina: 5 km (krožna pot)
Trajanje: 2-3 ure
Zahtevnost: Pot je lahka.
Orientacija: Orientacija je lahka, pot pa označena z zaporednimi številkami ob posameznih drevesnih vrstah.
Zemljevid: Storžič-Košuta (planinska karta, 1 : 25.000); Karavanke - osrednji del in Grintovci (planinska karta, 1 : 50.000).
Letni čas: Priporočamo, da učno pot obhodite v vseh letnih časih in opazujete življenjski utrip posameznih dreves.
 
 
 
Če želite oddati svoje mnenje morate biti prijavljeni.
 
Prijava