Več vsebin
 
Domov  /  VSEBINA  /  Dogodki, akcije, povabila / Osolnik

Osolnik

 

Hrib zahodno od Medvod na severnih pobočjih Polhograjskega hribovja.

Podatki


Nadmorska višina: 858 m
Višina izhodišča: 342 m
Višinska razlika: 516 m
Izhodišče: Sora
Dolžina poti: izhodišče-Hom-Osolnik 2 uri, sestop 1 ura 30 minut, skupaj 3 ure 30 minut
Oprema: pohodni čevlji in palice, hrana in pijača
Težavnost: nezahtevna označena pot
Najprimernejši čas: od aprila do oktobra
Zemljevid: Atlas Slovenije (2005), str. 100 in 101, ali Škofjeloško in Cerkljansko hribovje
 

Opis


Do Sore se lahko pripeljemo iz Medvod, iz Škofje Loke ali čez Topol pri Medvodah. V kraju zapeljemo na cesto proti Osolniku do parkirišča pod cerkvijo sv. Štefana na zahodnem koncu vasi.
Od cerkve sv. Štefana gremo po asfaltni cesti, ki se rahlo vzpenja. Nad ostrim levim zavojem nas oznake usmerijo desno proti Homu in Osolniku. Pot se strmo dviga skozi gozd, čez čas se poravna in se usmeri rahlo v desno. Pirdmo do razpotja in nadaljujemo desno proti Homu. Nato se ponovno vzpnemo; nekoliko višje se steza spet položi in čez čas pripelje na Hom, od koder so lepi razgledi na Gorenjsko.
Nato se usmerimo na pot, ki vodi navzdol skozi gozd, zavije v levo in se spusti do ceste, ki pelje v zaselek Osolnik. Nadaljujemo po cesti ali po označenih bližnjicah do križa ob cesti. Tu nas markacije usmerijo desno mimo spomenika in navzgor skozi gozd. Ob ograji se strmina poveča in kmalu dosežemo senožeti, za katerimi se blešči cerkev sv. Mohorja in Fortunata. Okrog cerkve rastejo lipe, ki dajejo poleti lepo senco in omogočajo prijeten počitek.
Z vrha se odpre lep razgled na Polhograjsko hribovje in del Kamniško-Savinjskih Alp.

Na Osolnik pelje več lepih in ne preveč zahtevnih poti. Najbolj oblegane so tiste iz Sore oziroma od Sv. Štefana, Trnovca in iz Puštala pri Škofji Loki, ki je prav lepa in prijetna. Za vztrajneže pa je imenitna markirana krožna pot, ki traja dobrih 6 ur: Puštal - Sv. Andrej - Sv. Ožbolt - Selo nad Polhovim Gradcem - Sv. Jedrt - Tošč - Mali Tošč - Gontarska planina - Osolnik - Puštal. Z vrha Osolnika je lep razgled daleč naokrog.

Medvode ležijo na območju, kjer se Sora izliva v Savo. Naselje je v zgodovinskih virih prvič omenjeno v zvezi z gradom Goričane. Druge zanimivosti v bližnji okolici Medvod so še: Lazzarinijeva graščica v Valburgi, ostanki gradu na Jeterbenku ali Smledniški grad v v Smledniku.
 

Sestop


Sestopimo po isti poti, le da se izognemo Homu in gremo desno pod hribom do izhodišča.
 

Namig: Zbiljsko jezero


Iz Sore se peljemo do Medvod in tam proti severu do Zbilj. Ob jezeru se urejena parkirišča. Lahko pa parkiramo v Medvodah in se po lepi gozdni stezi sprehodimo do jezera, prekritega s snežno belimi labodi.
Ob jezeru si lahko sposodimo čoln in zaveslamo po jezeru. Na voljo sta igršči za košarko in za odbojko na mivki, za otroke pa ograjen kotiček z igrali.

Zbiljsko jezero je umetno (zajezitveno) jezero na reki Savi, nastalo ob zajezitvi reke Save leta 1953 za hidroelektrarno Medvode. Ob jezeru je zraslo nekaj turističnih objektov in počitniških hišic, uredili so okolico in parkirišča. V naselju Zbilje je čolnarna, v vasi Dragočajna pa hotel in avtokamp. Čez jezero je zgrajen most, ki povezuje naselji Zbilje in Valburgo.

Iz knjige: Izleti za vsak dan
 
 
 
Če želite oddati svoje mnenje morate biti prijavljeni.
 
Prijava