Več vsebin
 
Domov  /  VSEBINA  /  Družinski recepti / Enolončnica z bučo
11.10.2011

Enolončnica z bučo

 

Zimske buče, kot so turbanovke, zamenjamo z bučami slajšega okusa.

Sestavine

1 približno 3 kg težka zimska ali poletna buča

3 žlice kakovostnega rastlinskega olja

500 g zmlete svinine ali govedine ali kuhane, nesoljene bele fižolice ali fižola maslenca

250 g sesekljane čebule

3 razpečkana in na kose narezana jabolka

125 ml vode ali jušne osnove

60 g rozin

1 žlička sesekljane sveže ali 1/2 žličke posušene bazilike ali timijana

 

Priprava

Pečico segrejemo na 180 stopinj C.

Buči odrežemo pecelj in nastavek zanj in ju zavržemo. Razrežemo jo na četrtine in odstranimo peške in vlaknate niti okoli njih. V veliko in globoko nepregorno posodo nalijemo toliko vode, da sega 1 cm visoko, in položimo vanjo kose buče s prerezano stranjo navzdol. Posodo pokrijemo z aluminijevo folijo in postavimo v pečico. Pečemo približno 2 uri, da se bučno meso zmehča.

V kozici segrejemo olje, dodamo meso ali fižol, čebulo in jabolka ter pražimo približno 15 minut, da se vse zmehča. Dodamo preostale sestavine, kozico pokrijemo in vsebino zavremo. Vročino znižamo in vsebino kuhljamo približno 30 minut. Občasno premešamo, da se ne prime.

Bučne kose odcedimo. Bučno meso z žlico izdolbemo iz lupine. Lupino zavržemo, meso pa primešamo mesni ali fižolovi mešanici in vse skupaj zdevamo nazaj v nepregorno posodo. Pokrijemo z aluminijevo folijo in še približno 20 minut segrevamo v pečici.

 

Več ...

količina: 4 obroki za 15-mesečnega dojenčka

premerno za tiste, ki ne prenašajo glutena, mleka in laktoze

shranjevanje: najbolje, da enolončnico pojemo tisti dan, ko jo skuhamo

čas priprave: 10 minut + 2 uri 20 minut kuhanja in pečenja

hranilna vrednost: dober vir vitaminov skupine B, železa, vitamina A

 
 
 
Če želite oddati svoje mnenje morate biti prijavljeni.
 
Prijava