Več vsebin
 
Domov  /  VSEBINA  /  Nasveti za starše / O medijih, otrocih in še marsičem
30.09.2010

O medijih, otrocih in še marsičem

 

Moje življenje se že vrsto let vrti okoli risank. Gledam jih, zares veliko, in o njih razmišljam. Raziskujem jih in o tem pišem in govorim. Določam starost otrok, ki so jim namenjene. O njih se pogovarjam z otroki, starši in njihovimi ustvarjalci. Risanke sploh niso tako preprosta reč, kot se zdi na prvi pogled. In risanka tudi ni žanr, ki je vedno in povsod namenjen samo otrokom. Tako kot lutke niso samo za otroke in ilustracije tudi ne. Ampak to je že druga zgodba in o njej morda kdaj drugič.

Dobra risanka za otroke mora vsebovati vrsto elementov, da ustreza merilom dobre risanke. Na primer: biti mora ravno prav poučna in ravno prav smešna. Glavni junak mora otrokom zlesti pod kožo in jim omogočati, da z njim izživijo svoje skrite želje in strahove. Majhnim otrokom mora biti razumljiva, to pa pomeni da je čisto preprosta, da govori o tem, kar poznajo: o domu, prijateljih, vrtcu, počitnicah. O preprostih rečeh, ki vznemirjajo otroški vsakdan.

Ustvarjalci takšnih risank so zame resnični mojstri. Pustiti nekje daleč za sabo svoj odrasli pogled na svet, poslati svoj ego na počitnice in se brezpogojno približati otrokovemu doživljanju sveta … ne, to res ni mala reč. Na zadnjem festivalu animiranega filma Animateka sem na otroškem programu Slon imela čudovito priložnost opazovati oboje: otroke, ki so gledali skrbno izbrane animirane filme in njihove ustvarjalce, ki so v dvorano vedno prišli zadržani in polni skrbi. Odkrito so mi priznali: odziv otrok je najpomembnejša kritika njihovega dela. Kakšno olajšanje so prinesli glasni otroški komentarji, pa smeh naravnost iz srca. Takrat se je vse povezalo med sabo: otroci so našli svoje risanke, ustvarjalci so našli pot do otrok, jaz pa sem spet izvedela nekaj več o obojih.

Moje pisanje ni spodbuda za gledanje risank. Je želja po izbiranju kakovostnih risank za otroke. Po tem, da bi odrasli razmišljali, kaj risanke so, kaj pomenijo otrokom, kako in zakaj jih otroci tako radi gledajo. Da bi jih znali in zmogli ustrezno vplesti v svoj vsakdan z otrokom. Kako? To me je zadnjič vprašal tudi oče najinega še nerojenega otroka. Sestavljam odgovor. Potem ga bom preizkušala in vam sporočila.
 
 
 
Če želite oddati svoje mnenje morate biti prijavljeni.
 
Prijava