Domov / VSEBINA / Družinski recepti /
Prve palačinke
19.01.2012
Prve palačinke
Prva palačinka, ki jo spečeš, se včasih ne posreči, saj se ponev še segreva - zato naj bo za posladek kuharju!
110 g mehke moke
ščepec soli
1 jajce
300 ml mleka
15 g razpuščenega masla
sončnično olje za pomastitev
1. Moko in sol stresi v veliko skledo. V sredini naredi jamico in dodaj jajce in polovico mleka.
2. Z metlico zmešaj gosto gladko testo. Nato vmešaj preostalo mleko in razpuščeno maslo. Prav tako lahko vse skupaj zmešaš v mešalniku.
3. Na zmernem ognju segrej teflonsko ponev s premerom približno 20 cm. Rahlo jo pomasti z oljem. Vlij 3 žlice (ali 1 zajemalko) testa. Ponev nagibaj, da se testo razlije po dnu.
4. Peci 1 do 1 1/2 minute, da se palačinka spodaj zlato zapeče. Nato jo obrni z lopatko (ali jo vrzi v zrak, či si upaš) in peci še minuto.
5. Postrezi s sladkorjem in limono.
Če želiš postreči vse palačinke hkrati, jih naloži na krožnik med kose papirja za peko in postavi v nekoliko ogreto pečico.
Priprava: 10 minut
Peka: 2 do 2 1/2 minute za vsako
Za približno 10 palačink
Recept je iz knjige Kuhati znam!