Več vsebin
 
Domov  /  VSEBINA  /  Nasveti za starše / O televiziji: gledalne navade otrok
30.09.2010

O televiziji: gledalne navade otrok

 

Komaj je naš otrok začel obračati glavo v smeri izrazitega zvoka ali slike, je njegovo pozornost pritegnila televizija.

Kadar je prižgana, je daleč najbolj vabljiv dražljaj v prostoru. Če mu omogočim, da gleda v zaslon, počne to presenetljivo dolgo in osredotočeno. Najverjetneje ima večina staršev podobne izkušnje. Jaz sem nanje morda bolj pozorna zato, ker sem o tem prebrala veliko teorije, praksa pa se v tem trenutku odvija pred mojimi očmi.

Povsod po svetu raziskave kažejo, da je televizija med elektronskimi mediji po dosegljivosti, pomembnosti in priljubljenosti na prvem mestu, tako pri odraslih kot pri otrocih. Razlika je le v tem, da o gledalnih navadah odraslih vemo veliko, manj pa je znanega o gledalnih navadah otrok. Strokovnjaki že desetletja opozarjajo na pomembnost te zelo specifične ciljne skupine gledalcev. V zadnjem desetletju se vedno glasneje govori o televiziji kot ključnem dejavniku socializacije otrok, ki postopno prevzema celo prvo mesto, ki naj bi pripadalo družini.

Zanimanje dojenčkov za televizijo se začne v četrtem ali petem mesecu starosti, malčki pa so tako rekoč že redni in zvesti televizijski gledalci. Tudi izsledki raziskave, v kateri sem slovenske matere spraševala o gledalnih navadah otrok, so pokazali, da otroci začnejo gledati televizijo že pred prvim letom starosti, največji skok pri gledanju pa se zgodi med prvim in drugim letom. Do četrtega leta jo gledajo skoraj vsi otroci. Večina otrok jo gleda vsak dan, največ med njimi do ene ure. V tem so gledalne navade naših otrok precej podobne navadam otrok v drugih evropskih državah, precejšnja razlika pa je, ko jih primerjamo z ugotovitvami ameriških raziskav. Tam polovica otrok prične gledati televizijo med šestim mesecem in prvim letom.

Ko poznamo gledalne navade otrok, lažje razumemo pomen televizije za razvoj in učenje otrok, predvsem v zgodnjem otroštvu. O tem bo govora prihodnjič. Do takrat pa izkoristite poletje, bodite z otroki veliko zunaj, v naravi, dajte krila ustvarjalnosti in igri. Za televizijo bo dovolj časa, ko se bo skrajšal dan in nas bodo v stanovanjih zadržale padavine. Tako vsaj kažejo rezultati meritev gledanosti televizijskih oddaj pri otrocih.
 
 
 
Če želite oddati svoje mnenje morate biti prijavljeni.
 
Prijava