Več vsebin
 
Domov  /  VSEBINA  /  Dogodki, akcije, povabila  /  6 - 9 let  /  Učenje in zabava / Sprehodi okoli otoka
18.07.2014

Sprehodi okoli otoka

 

Hoja okoli našega edinega otoka ni le poživilna, ampak tudi razgledno razveselilna.


Ker ne Izola ne Koper že nekaj časa nista več otoka, Piran pa sploh nikoli ni prišel dlje od naziva polotok, in če odmislimo vse naše rečne otoke, ki so marsikje spreminjave narave, drugje pa zaradi prekopov zelo trajnega značaja, nam ne ostane drugega, kot da se na edini preostali otok pri nas odpravimo nekoliko stran od morja in rek, torej na Bled. Seveda nanj lahko priplavamo ali se peljemo s čolnom, a za podaljšane izletniške namene menda ni napak, če se okli blejskega otoka, natanačneje Otoka, kar sprehodimo, in to nič manj kot po kopnem okoli jezera.

Značaj skrajnosti: dolgovezna, nadvse razveselilna hoja okoli edinega (torej pravega, naravnega, jezerskega) otoka.

Pot je dovolj dolga, vzpenjava, a tudi spuščajoča se in v večjem delu označena, da si zanjo privoščimo ves dan, ki naj po možnosti zajema tudi obisk Otoka, najprimerneje s pogonom na vse štiri, torej plavaje iz kampa Zaka - tja pa spet nazaj, od koder do našega prehodnega cilja ni bistveno več kot 600 metrov. Zatem nam po tako prijetno skrajnostno športnem dnevu menda niti blejska kremna rezina, če ne še kaj podgorsko krepkejšega, ne more škoditi.
 

Opis


Izhodišče: parkirišče pri avtokampu Zala.
Čas hoje: 3 do 4 ure

S parkirišča ob cesti, po kateri smo se pripeljali v Zako, vrnemo do velikega ovinka, za katerim se na desno odcepi makadamska cesta. Nanjo usmerita oznaki Velika, Mala Osojnica in Ojstrica.

Mimo počitniških hiš gremo do kolovoza in po njem navkreber v gozd. Po približno 15 minutah hoje se na desno odcepi steza na Ojstrico; ki dosežemo jo v nekaj minutah. Z vrha se vrnemo na pot ter se po njej vzpnemo do razcepa za Malo in Veliko Osojnico, od koder se vzpnemo na Veliko Osojnico. Za razgled s sicer poraščenega vrha Velike Osojnice sledimo stezi desno po grebenu in v nekaj minutah pridemo na veličastno razgledišče. Vrnemo se po isti poti na vrh in z njega do omenjenega razcepa. Tam nadaljujemo po stezi za Malo Osojnico do razglednega roba in nato do - kaj hočemo - še enega veličastnega razgledišča na Blejsko jezero z okolico. Zatem po stezi sestopimo do ceste ob jezeru, jo prečkamo in po peščeni poti nadaljujemo desno ob jezeru v Mlino. Za mostom čez Jezernico nas desno navzgor usmeri kažipot Straža. Na dveh razcepih sledimo smeri Straža oziroma poti št. 8; po njej pridemo na vrh, kjer se stikata tudi progi smučišča Straža.

Z vrha se spustimo o desnem, položnejšem delu smučišča do vrha spodnje žičnice in mimo njega po trimstezi. Nad hišami se pot večkrat cepi, vendar ni bistveno, po kateri gremo, saj vse držijo v bližino hotela Golf. Od tam gremo do jezera in ob njem do cerkve sv. Martina. za prvo hišo na levi strani se levo odcepi pot, o kateri se vzpnemo do gradu. Na zgornjem koncu parkirišča pod gradom zavijemo desno na označeno pot. Hodimo na območju grebena in pod vzpetino Višce, za njo pa naletimo na drugo pot in ji sledimo levo na cesto ob jezeru ter po njej desno do parkirišča pri avtokampu Zaka.


Izlet je iz knjige Od davnine do divjine.
 
 
 
Če želite oddati svoje mnenje morate biti prijavljeni.
 
Prijava