Več vsebin
 
Domov  /  VSEBINA  /  Nasveti za starše  /  Od 3,99 € - 9,99 €  /  Vse za 6,99 € / Cici svetovalnica - Prehlad in gripa
30.09.2010

Cici svetovalnica - Prehlad in gripa

 

Ne skrbite, če otrok nima teka in noče jesti - ne silite ga s hrano. Pripravljajte mu njegove najljubše jedi. Malemu bolniku bo prijal in koristil čaj z medom ali s sadnim sladkorjem, razredčen sadni ali zelenjavni sok, kokošja, zelenjavna ali mesna juha z rezanci, jogurt - najbolje probiotični, navadni ali sadni ipd.

Prehlad in gripo je najbolje pravočasno preprečiti na organizmu prijazen način, s krepitvijo naravne odpornosti organizma. Če pa vaš otrok (drug družinski član) zboli, poskrbite za to, da bo otrok na toplem in v miru premagal okužbo. Prehlad in vročinske bolezni v otroški dobi sodijo med pogoste pojave. Otroci, ki hodijo v vrtec oziroma vsaj del dneva prebijejo v družbi svojih vrstnikov, prebolijo do 14 okužb na leto. Tovrstna obolenja so praviloma blažja in prenehajo po 4 do 8 dneh. Pri visoki vročini, močnih, naraščajočih, resnih in dolgotrajnejših težavah (hud kašelj, gnojen, krvav izmeček, hude bolečine v grlu in žrelu, ušesih ter težko požiranje, močan glavobol, hude bolečine v sklepih, trdovratna vročina - traja dlje kot 3 dni in se pojavlja v časovnih razmakih ipd.) je potrebno poiskati pomoč pediatra. Tudi prava gripa z nenadno visoko vročino in hudimi bolezenskimi znaki, potrebuje takojšnjo zdravniško oskrbo. Sicer pa poskrbimo, da bolnik doma čim več počiva in spi, dovolj pije (zdravilne čaje in tople napitke), uživa lahko prebavljivo hrano, bogato z vitamini, minerali, encimi in vlakninami, grgra čaj ali ustrezno raztopino, liže bonbone ali pastile, pije sirup proti kašlju, inhalira eterično olje smreke, bora, evkaliptusa, limone, počiva na svežem zraku in je deležen zvrhane mere ljubeče skrbi, nežnosti in pozornosti. Lahko se tudi igra s svojimi najljubšimi igračami - poskrbimo le, da ne bo divjal oziroma se preveč naprezal. Po potrebi mu dajemo kapljice v nos ali v uho. Telesna temperatura do 37,5 °C pri otrocih do okoli 5. leta ne zahteva zdravil, vročino nad 38° C znižujemo s paracetamolom, hladnimi obkladki, polivi in ovitki (stopal, goleni, čela, celega telesa) - v kombinaciji s paracetamolom so najbolj učinkoviti pol ure po zaužitju zdravila. Vročina nad 39 °C velja za visoko, nad 40,5 °C pa govorimo o zelo visoki vročini. Mali bolnik, ki bruha, noče več piti, ima vročino več kot 3 dni oziroma se njegovo zdravstveno stanje in počutje slabša, nujno potrebuje čimprejšnjo pomoč otroškega zdravnika.
Padec vročine lahko ponazori tudi naravo okužbe. Pri virusnih boleznih je odgovor običajno takojšen, pri bakterijskih okužbah pa se vročina le počasi znižuje - tedaj raje pokličite otroškega zdravnika. Pa tudi sicer se obrnite nanj v primeru skrbi, pomislekov in negotovosti.


 
Simptom Prehlad Gripa
Vročina, glavobol, bolečine  v sklepih Redkejši, blažji Običajni, nenadni; bolečine v sklepih 3 do 4 dni zelo močne, visoka temperatura
Utrujenost Zelo redka Pogosta, močna, lahko traja tudi do 3 tedne
Izčrpanost Blažja Močna in hitra, nenadna; lahko traja več tednov
Zamašen nos Zelo pogost, običajen Občasno, redkeje
Kihanje, smrkanje Običajno, zelo pogosto Občasno, redkeje
Bolečine v grlu /vratu/ Pogoste Pogoste
Zamašene dihalne poti, kašelj Pogoste, kašelj v napadih Pogost kašelj, lahko zelo močan
Bolečine v ušesih Pogoste, običajne Zelo redke
 
 
 
Če želite oddati svoje mnenje morate biti prijavljeni.
 
Prijava