Več vsebin
 
Domov  /  VSEBINA  /  Družinski recepti / Orehova potica

Orehova potica

 

Potrebujemo:


Za testo:
  • 1 kg moke
  • 3 dag kvasa
  • 3 rumenjake
  • 3 dl mlačnega mleka
  • 12 dag masla
  • 1 žlico ruma
  • sol
  • sladkor
  • 1 jajce za premaz
  • maslo in drobtine za pekač
  • sladkor v prahu za posip

Za nadev:
  • 70 dag orehov
  • 1 žlico medu
  • 5 dag sladkorja
  • 1 dl mleka
  • 1 jajce
  • 1 dl sladke smetane
  • sneg 2 beljakov
 

Priprava:


Kvas zmešamo z malo mleka, sladkorja in moke, nato pa počakamo, da naraste. Maslo penasto vmešamo s sladkorjem, rumenjaki in rumom ter vse skupaj zgnetemo z naraslim kvascem, toplo moko, soljo in mlačnim mlekom v mehkejše kvašeno teśto. Postavimo ga na toplo, da vzhaja in se njegova količina podvoji. Vzahajo teśto razvaljamo na pomokanem prtu za prst na debelo in ga enakomerno namažemo z nadevom.
Namazano teśto tesno zvijemo in položimo v pomaščen in z drobtinicami potresen pekač ali model in pokrito pustimo na toplem, da vzhaja. Nato potico premažemo s stepenim jajcem, večkrat prebodemo z vilicami in damo v pečico, ki smo jo segreli na 200 0C. Čez deset minut temperaturo zmanjšamo na 180 0C in pečemo še 50 minut (če površina zelo potemni, potico pokrijemo s papirjem za peko).
Ohlajeno potico posujemo s sladkorjem v prahu.
 

Nadev:


Orehe že dan prej namočimo v smetani z mlekom, da se dobro prepojijo. Nato jim primešamo med, jajce in trd sneg iz beljakov, ki smo mu med stepanjem postopoma dodali sladkor.


Dober tek!
 
 
 
 
Če želite oddati svoje mnenje morate biti prijavljeni.
 
Prijava