Več vsebin
 
Domov  /  VSEBINA  /  Nasveti za starše  /  Od 3,99 € - 9,99 €  /  Vse za 6,99 € / Odkrijmo in razvijmo otrokovo nadarjenost
30.09.2010

Odkrijmo in razvijmo otrokovo nadarjenost

 

»Ona je naše največje upanje!« slišimo ponosne starše. Ali pa »Nadarjen se je že rodil!« Ali se tudi vam zdi, da ima beseda nadarjenost ali talent skorajda čaroben prizvok?

Kaj se skriva v vašem otroku?

Ali so posebni talenti res položeni v zibko ali jih lahko dosežemo tudi s trudom?
Sta nadarjenost in talent pogojena z okoljem, v katerem nekdo živi?

1. Ali vaš otrok strastno igra šah že pri 8 letih (in vas tudi premaga)?
2. Ali vaša 6-letna nadobudnica že pol ure skače s kolebnico in vas prosi, da še tekmujete z njo?
3. Se vaš otrok hitro uči besedila pesmi? Zna že v vrtcu zapeti cel šopek napevov z reklam?
4. Ali izdeluje iz gline, modelirne mase in plastelina neverjetne figurice? Piše domišljijsko izvirne zgodbice …?

Ne spreglejte njegovih odlik in veselja do ukvarjanja z različnimi stvarmi?
Poučite se, kaj sta talent in nadarjenost!
 
Danes bi težko našli strokovnjaka za nadarjenost, ki bi trdil, da so posebne sposobnosti izključno podedovane ali pogojene z učenjem in okoljem.
Dosedanje raziskave so pokazale na primer, da je 60 % nadarjenosti za glasbo odvisne od dednih dejavnikov, 40 % pa od okolja. Pri inteligentnosti je to razmerje 70 % dednosti in 30 % okolja.
Kako lahko prepoznate in prebujate talent pri svojem otroku? Učitelji odkrijejo le 20 do 30 % zelo nadarjenih otrok!

Odgovore na vprašanja najdete v priročniku avtorjev Thomasa von Krafta in dr. Edwina Semkeja ODKRIJMO IN RAZVIJMO OTROKOVO NADARJENOST. V knjigi so tudi vsi potrebni standardizirani vprašalniki – najboljše orodje za prepoznavanje nadarjenosti. Za vsako področje nadarjenosti sta pripravljena dva vprašalnika: za starše in otroke.

Ko odgovorite na prav vsa vprašanja, lahko izdelate prerez nadarjenosti z individualnimi posebnostmi. Vključena so vprašanja z desetih področij nadarjenosti. Poleg sedmih pomembnih področij nadarjenosti so tu še tri t.i. nekognitivne osebnostne lastnosti: te so splošna socialna zmožnost, sprejemljivost kot del socialne zmožnosti in motivacija.

Deset področij, s katerih so vprašanja v preizkusu:
- splošna socialna zmožnost
- socialna zmožnost: sprejemljivost
- motivacija
- prostorsko razmišljanje
- logično razmišljanje
- jezikovne sposobnosti
- telesne sposobnosti
- ročne spretnosti
- glasbena nadarjenost
- ustvarjalnost

Vas zanima, kako se recimo razvija logično mišljenje?
V 3. letu se pri otrocih razvije sposobnost, da s simboli in znaki predstavijo resničnost: sklenejo dlani, si jih pritisnejo na eno stran obraza in zaprejo oči – s tem simbolizirajo spanje.
Od 3. do 7. leta se pojavi logična podoba sveta. Po 8. letu otrok odkriva in raziskuje nove lastnosti predmetov. Po 12. letu je otrok sposoben tudi abstraktno-logičnega razmišljanja.
Logično nadarjeni otroci hitro dojamejo pravila družabnih iger, kot so mlin, dama, šah. V šoli radi računajo, se učijo geometrije in algebre. Logično nadarjeni otroci so navdušeni nad tehniko, njenimi funkcijami in možnostmi.

Nadarjenost za logiko in navdušenje nad njo sta dobro izhodišče za številne poklice. Mladi spretneži v logiki se lahko šolajo za matematike, fizike, pogajalce pri kriminalistih, filozofe in psihologe. 

POMEMBNO!
Kaj lahko za uspešno odkrivanje nadarjenosti naredite starši in šola, katera orodja so se pri tem pokazala za najučinkovitejša in kakšni morajo biti potrebni znanstveni testi in standardizirani vprašalniki?

Po izčrpnem priročniku ODKRIJMO IN RAZVIJMO OTROKOVO NADARJENOST
a) izdelajte individualni prerez nadarjenosti za svojega otroka (od 6 do 12 let).
b) Poiščite napotke in nasvete za načrtno, a prijetno spodbujajte otroka, da se bo učil učinkovito in z veseljem.
c) Načrtno spodbujajte dejanske odlike in nadarjenost otroka, gradite temelje za njegovo zadovoljstvo in uspeh v poznejšem življenju.
 
 
 
Če želite oddati svoje mnenje morate biti prijavljeni.
 
Prijava