NEDELJSKE SLADICE
Nedeljska sladica je sladek trenutek, ki poveže vso družino. Brez slabe vesti in štetja kalorij. Mateja Delakorda s svojo domiselnostjo že vrsto let razveseljuje bralce Odprte kuhinje. Zdaj je znanje prelila v knjigo izvrstnih receptov nedeljskih sladic za vse generacije.
Raznolike sladice za vse priložnosti in okuse
Knjiga je razdeljena na 4 dele. V prvem najdete recepte za dedke in babice, v drugem za starše, v tretjem za milenijce in v četrtem za otroke. Recepti so napisani razumljivo in jasno, brez predvidevanja, da je kar vsak slaščičarski mojster. Knjiga med platnicami skriva raznolikost sladkarij, od drobnega peciva, nezahtevnih kolačev, slastnih potičk do razkošnih tort, ki bodo navdušile še tako petične jedce.
100 receptov, osebne zgodbe, čudovite fotografije
Nekateri recepti se prenašajo iz roda v rod, nekateri so hit določene generacije, tretji pa so klasika, ki jo vsi obožujemo. Med 100 recepti, zahtevnejšimi in lažjimi, daljšimi ali krajšimi, boste lahko prebrali tudi osebne zgodbe. Za še več navdiha recepte krasijo čudovite fotografije Mateje Delakorda in Sonje Ravbar.
»Nedeljska sladica je trenutek sladkosti, ki pomeni družinsko povezanost, ponazarja pozornost mame ali babice do svojih najdražjih in je zaključek bogatega kosila, s katerim vsak teden proslavljamo dela prost dan ter smo hvaležni, da smo lahko skupaj. Nedeljska sladica ni ne pregreha ne greh. Je nekaj, kar si lahko privoščimo popolnoma brez slabe vesti, brez odrekanja in brez računanja kalorij. Je enkrat na teden in je nagrada nam samim.« - Mateja Delakorda
O avtorici
Mateja Delakorda, urednica portala Odprta kuhinja in sodelavka istoimenske revije medijske hiše Delo, že vrsto let razvija recepte za domačo uporabo. Na začetku svoje novinarske poti se je v svet kulinarike podala le za dušo – s pisanjem bloga Zgodbe na krožniku, kar pa jo je kmalu poneslo do soustvarjanja kulinarične revije Radegunda. V svoji redni rubriki v Odprti kuhinji – Nedeljska sladica – objavlja recepte za sladke dobrote, ki navdušujejo vse generacije od babic in dedkov, zaposlenih staršev, milenijskih gurmanov do otrok, navdih zanje pa išče v družinskih receptih, sodobnih hitih in večnih klasikah, domačih in tujih. Njeni recepti so preizkušeni, premišljeni, posodobljeni in vedno malce drugačni. Predvsem pa so prikazani z osupljivo lepo fotografijo, ki vas ne bo navdihnila le za peko, temveč tudi za okrasitev nedeljskih omizij. V tej knjigi je izbranim receptom dodala tudi nove, še neobjavljene.
Čokoladne mileram kocke
SESTAVINE
Piškotna podlaga
200 g piškotov speculaas
100 g masla
Nadev
500 ml mleka
200 ml sladke smetane
2 vrečki praška za čokoladni
puding (2 × 45 g)
120 g sladkorja
2 zavitka rumovega sladkorja
lupinica velike pomaranče
130 g nasekljane jedilne čokolade
800 g milerama
Pečico segrejemo na 170 °C. Maslo stopimo. Piškote zmeljemo in jih zmešamo z maslom. Vse skupaj razporedimo po dnu pekača. Potisnemo v pečico in pečemo 10 minut. Nato malce ohladimo.
Puding skuhamo po navodilih na embalaži, le z našimi količinami, mleku dodamo tudi smetano. Dodamo še rumov sladkor in pomarančno lupinico. Ogenj ugasnemo in takoj primešamo čokolado. Ko se popolnoma raztopi, dodamo še mileram.
Čokoladni nadev takoj zlijemo v pekač in potisnemo v že ogreto pečico. Pečemo 70 minut, nato pečico ugasnemo in pustimo pecivo v njej še 10 minut. Dobroto vzamemo iz pečice in jo popolnoma ohladimo na pultu, nato pa čez noč pospravimo v hladilnik.
Narežemo na kocke in ponudimo s sladko ali kislo smetano in krhlji pomaranče. Še bolj enostavno: kose preprosto posujemo s pomarančno lupinico. Sestavine za pekač velikosti 24 × 24 cm.