SVETNIKI
 
 

SVETNIKI

 
ROMAN STARC
 
 
 
 
Kataloška št.: 60412
 
Redna cena: 59,99 €
Klubska cena: 34,99 €
Prihranite: 25,00 €
 
Cene že vključujejo DDV (5,0 %)
 
V košarico
Izdelek dodan v košarico.
 
 
 
 
 
 
   
 
 
OPIS
 
SVETNIKI ZA VSAK DAN IN VSE LETO

Življenja in delovanja svetnic in svetnikov knjiga predstavlja z vsemi bistvenimi podatki in bogatim slikovnim gradivom. Kronološko nas vodi po dnevih skozi vse leto, vanjo so vključeni svetniki z vsega sveta, tudi tisti, ki so navedeni v Splošnem rimskem koledarju, Bogoslužnem koledarju za škofije Združenih držav Amerike in Lekcionarju Anglikanske cerkve. Poleg njih so dodane še druge pomembne osebnosti, med njimi številne iz pravoslavne cerkve, krajevni in sodobni svetniki, tudi slovenski, kot so Anton Martin Slomšek, Alojzij Grozde in Irenej Friderik Baraga. – Prevedla Klementina Logar; dodatna besedila Roman Starc. Barvne fotografije.

Prvi krščanski svetniki so bili ljudje, ki so bili neposredno povezani z življenjem in delovanjem Jezusa Kristusa, s širjenjem krščanske vere pa je nastala nepregledna množica mučencev in spoznavalcev. Knjiga prikazuje 366 osebnosti z vseh koncev sveta in iz različnih časovnih obdobij, ki so že svetniki ali v postopku kanonizacije ali beatifikacije, ker so pomembno prispevali k dejavnostim krščanstva.

- Godovi svetnikov sledijo našemu bogoslužnemu koledarju in so urejeni kronološko.

- Portreti svetnikov so predstavljeni z bogatim slikovnim gradivom − s črno-belimi in barvnimi, tudi dokumentarnimi, fotografijami.

- Osnovni podatki o svetniku, njegovem življenju in delovanju so nanizani ob kratkem življenjepisu.
 

IZ VSEBINE:

RAZVOJ KRŠČANSTVA skozi 2000 let

Od prvih krščanskih učencev do svetnikov 21. stoletja

SAKRALNA UMETNOST in zgodovina

Fotografije umetnostnih del in podobs portreti svetnic in svetnikov

GLOSARJA znamenj, simbolov in atributov ter zavetništva po ABECEDI

Hitri abecedni pregled svetnike povezuje z atributi in njihovimi varovanci
 

Marija,
odeta v modro ogrinjalo, je zavetnica benediktincev, malteš¬kega viteškega reda, cistercijanov, pomorščakov, trgovcev z ribami, sedlarjev in mnogih drugih.

Anton Martin Slomšek, zavetnik slovenskih učiteljev, vzgojiteljev in katehetov. Leta 1861 je na njegovo pobudo zaživela Mohorjeva družba.

Irenej Friderik Baraga, misijonar in škof, rojen na Dolenjskem, je misijonaril med Indijanci plemena Ottawa Očipve. Napisal je slovnico in slovar očipvejskega jezika.

Pij iz Pietrelcine, italijanski duhovnik in mistik s stigmami, je leta 1956 v kraju, kjer je živel in umrl, ustanovil Hišo lajšanja trpljenja, center za biomedicinske raziskave.

Marjeti Ogrski (roj. 27. 1. 1242) pripisujejo 27 čudežev, med njimi obujanje ljudi od mrtvih. Škof in misijonar sveti Patrik (roj. ok 398/390) je spreobrnil in krstil na tisoče prebivalcev keltske Irske ter sezidal številne kapele in samostane. Škofu in mučencu Stanislavu (roj. 26. 7. 1030) so med mašo na kraljevo povelje preklali glavo, vendar se je njegovo truplo čudežno spet sestavilo. Ivano Orelansko (roj. ok. 1412) so l. 1431 sežgali na grmadi; trajalo je skoraj 500 let, preden jo je Pij X. razglasil za blaženo, Benedikt XV. pa za svetnico!

Prelistajte knjigo

 
 
PODROBNOSTI
 
Avtor:  ROMAN STARC 
 
Prevajalec:  KLEMENTINA LOGAR 
 
Strani:  400 
 
Vezava:  Trda  
 
Širina:  206 mm
 
Višina:  268 mm
 
Debelina:  28 mm
 
Jezik:  slovenski  
 
Stran v katalogu:  39 
 
ISBN/EAN: 9789610168539