VELIKA SLOVENSKA KUHARICA
Naj iz roda v rod diši po dobrem
Velika slovenska kuharica je nepogrešljiv pripomoček za vsako slovensko kuhinjo, saj je prava zakladnica znanja, v kateri boste našli tako tradicionalne slovenske meščanske kot tudi ljudske jedi. Kuhinja je pravo srce našega doma, zato je pomembno, kako je miza pripravljena, kakšen je jedilnik, kako jedi postrežemo in kako se pri mizi vedemo ... Vse to boste našli v prvem delu kuharske knjige, ki je ne le največja slovenska knjižna uspešnica vseh časov (poleg Prešernovih Poezij), ampak tudi kuharica z najdaljšo tradicijo v Evropi! Po več kot četrt milijona prodanih izvodov je po 150 letih izšla 30. jubilejna izdaja v posodobljeni obliki. Zdaj že dolgo ni namenjena le ženam in dekletom, ampak vsem Slovencem, ki se želijo naučiti kuhati ali pa izboljšati svoje kuharske veščine. – Posodobila in dopolnila s. Bernarda Gostečnik. Uvod Tanja Teršar, ilustracije Igor Rehar.VSE V ENI KNJIGI
od predjedi in juh, glavnih mesnih in brezmesnih jedi do prilog in sladic; tako rekoč vse vrste mesa, zelenjave, testa ..., ki se znajdejo na jedilniku Slovencev; konzerviranje in vkuhavanje; kako pripraviti mizo in postreči; bonton pri mizi
NOVI recepti za slastne predjedi, za bolj zdrave jedi iz testa, za mesne in ribje jedi ter za vegetarijance
BOGASTVO RECEPTOV: več kot 3.000 posodobljenih receptov, med njimi več kot 300 novih
PREIZKUŠENO IN DOMAČE: preproste in zdrave domače jedi iz lokalnih sestavin, prilagojene sodobnemu času
ŽLAHTNA TRADICIJA, KI JI NI PARA: v 150 letih 30 izdaj in več kot 250.000 prodanih izvodov
- Natančen popis sestavin, kot si sledijo pri pripravi jedi.
- Še natančnejša in razumljivejša navodila postopka priprave
- Poenotene so merske enote (povsod dekagrami)
Sestra Bernarda Gostečnik, profesorica biologije in gospodinjstva, že tri desetletja vodi tečaje peke in kuhanja. Je avtorica knjig Slaščice iz pečice in Potice in druge domače slaščice, zdaj pa je prenovila, posodobila in dopolnila 30. izdajo Velike slovenske kuharice.
NOVI RECEPTI ZA RIBJE JEDI
RECEPT ZA POKUŠINO
Lososove polpete
10 dag starega kruha, 1½ dl mleka, 8 dag prekajene slanine, čebula, 6 lososovih filejev, 2 jajci, za noževo konico muškatnega oreščka, sol, poper, 1 žlica sesekljanih peteršiljevih listov, 8 dag drobtin, olje za pečenje
Kruh nareži na kocke in namoči v mleku. Spraži na drobno narezano slanino in sesekljano čebulo, da porumenita, in dodaj h kruhu. Lososa na drobno nasekljaj ter z vsemi preostalimi sestavinami razen drobtinami dodaj h kruhovi zmesi. Dobro premešaj in po potrebi zgosti z drobtinami. Iz zmesi oblikuj polpete, povaljaj jih v drobtinah in speci v vročem olju.
NOVI BOLJ ZDRAVI RECEPTI
RECEPT ZA POKUŠINO
Ajdov kruh s krompirjem
30 dag krompirja, 4 dag kvasa, žlička sladkorja, 4 žlice mleka, 40 dag ajdove moke, žlička soli, pol čajne žličke kisa, 4 do 5 dl mešanice vode, v kateri se je kuhal krompir, in mleka, žlica svinjske masti ali maslo
Kuhan krompir olupi in gladko pretlači. Zdrobi kvas, sladkor in štiri žlice mleka. V presejano ajdovo moko zamešaj sol, krompir, vzhajan kvas, kis ter mešanico krompirjevke in mleka. S kuhalnico zamesi testo. Proti koncu mesenja dodaj stopljeno svinjsko mast ali maslo. Testo je precej tekoče, zato obloži model s papirjem za peko in vanj zlij pripravljeno testo. Vzhajano testo peci v pečici pri 180 °C 45 min.
NOVE SLASTNE PREDJEDI
RECEPT ZA POKUŠINO
Marinirane bučke z ovčjim sirom
70 dag bučk, 12 črnih oliv brez koščice, 20 dag mladega ovčjega sira iz slanice, 1 dl olivnega olja, 2 stroka česna, sok limone, sol, poper, 10 dag rukole
Bučke zreži na 1 cm debele kolobarje. Olive zreži na rezine. Bučke rahlo posoli in pokapaj z limoninim sokom. Bučke popeci v ponvi z malo olivnega olja. Olje, preostali limonin sok, česen, sol in poper zmešaj v marinado. Ovčji sir tanko naribaj ali razdrobi. Rukolo mariniraj. Pečene rezine bučk obloži z ovčjim sirom in olivami ter razdeli na rukolo.
VEČ JEDI TUDI ZA VEGETARIJANCE
Jakobova lečna juha
2 žlici olja, 10 dag čebule, 10 dag pora, 2 stroka česna, žlica moke, 2 l zelenjavne jušne osnove, ½ kg leče, po ščep kumine, cimeta, majarona, soli, lovorov list, žlica paradižnikove mezge, 1 dl sladke smetane
Na olju praži sesekljano čebulo, da zlato porumeni, dodaj na tanko narezan por in strt česen. Pomokaj, malo popraži in zalij s plovico (mrzle) jušne osnove in mešaj dokler ne zavre. Dodaj oprano lečo in prilij preostalo (vročo) jušno osnov. Dodaj vse druge sestavine in smetano ter kuhaj do mehkega.
Prelistajte knjigo