VZGOJA PO DANSKO
 
 

VZGOJA PO DANSKO

 
IBEN DISSING SANDAHL
 
 
 
Kataloška št.: 572925
 
Redna cena: 22,95 €
Klubska cena: 18,35 €
Prihranite: 4,60 €
 
Cene že vključujejo DDV (5,0 %)
 
V košarico
Izdelek dodan v košarico.
 
 
 
 
 
 
   
 
 
OPIS
 
Priročnik o tem, kako otroke vzgajajo najsrečnejši ljudje na svetu. Veliki hit je zrasel iz danskega koncepta hygge, ki označuje domačnost, sproščenost in dobro počutje v krogu najbližjih in je po prepričanju nekaterih temelj za srečno in izpolnjeno življenje. Priročnik, ki se je suvereno zavihtel na vrh prodajnih lestvic in začel osvajati svet, promovira danski način življenja in zlasti vzgoje. Izhaja iz predpostavke, da so Danci statistično najsrečnejši ljudje na svetu, in trdi, da je to zaradi njihovega načina vzgoje, ki dopušča svobodo in spodbuja empatičnost, razsvetljenost in umirjenost – v nasprotju z vzgajanjem otrok v »kapitalistične monstrume«, osredotočene na materialnost in potrošnjo, ki so prikrajšani za občutek izpolnjenosti in notranjega miru.

Koncept šestih P-jev – ključ do sreče otrok in staršev

- Prosta igra
- Pristnost
- Preokvirjanje
- Poglobljena empatija
- Proč z ultimati
- Povezanost

Prelistajte knjigo


 

IGRA IN VEŠČINE PREMAGOVANJA STRESA

Igra je v otroštvu po mnenju Dancev tako pomembna, da imajo številne danske šole programe, ki spodbujajo učenje skozi šport, igro in telesno dejavnost pri vseh učencih. Zabavna in domišljijska igra v starostno mešanih skupinah otroke spodbuja, da se preskusijo tako, kot se v družbi staršev in učiteljev ne morejo. Med otroki je zato manj nasilništva, poleg tega pa urijo socialne spretnosti in samoobvladovanje.

NASVETI ZA IGRO

1. UGASNITE NAPRAVE. Ugasnite televizor in elektronske naprave! Domišljija je ključna sestavina za igro s pozitivnimi učinki.

2. USTVARITE ČUTNO BOGATO OKOLJE. Raziskave kažejo, da čutno bogato okolje skupaj z igro spodbuja rast možganske skorje. Pestra izbira materialov, ki vzdražijo vse čute – vid, sluh, dotik in tako naprej – spodbuja razvoj možganov med igro.

3. UPORABLJAJTE UMETNOST. Kadar se otroci umetniško udejstvujejo, njihovi možgani rastejo. Zato jih ne učite, kako naj to počnejo. Priskrbite jim ustrezne pripomočke in naj spontano ustvarjajo.

4. PUSTITE JIM, NAJ RAZISKUJEJO NA PROSTEM. Omogočite jim, naj se čim večkrat igrajo v naravi – v gozdu, parku, na plaži, kjerkoli. Poskusite najti varna območja, kjer vas jih ni strah pustiti, da sami raziskujejo okolico.

5. ZDRUŽITE OTROKE RAZLIČNIH STAROSTI. Otroci se tako učijo biti vodje pa tudi sodelovati s starejšimi. Naučijo se biti del skupine in izzivalci. To jih uči samonadzora in pogajalskih veščin, kar je v življenju izrednega pomena.

6. PUSTITE JIM SVOBODO, POZABITE NA OBČUTEK KRIVDE.
Otroci ne potrebujejo dejavnosti, ki jih vodijo odrasli, ali posebnih igrač. Bolj ko jim boste dovolili, da se igrajo, kakor želijo, uporabljajo domišljijo in delajo po svoje, bolje jim bo šlo od rok.

7. BODITE ISKRENI. Ne bojte se, da boste videti trapasti. Naj oni vodijo. Spustite se na njihovo raven in se sprostite vsaj za dvajset minut na dan.

8. PUSTITE JIM, NAJ SE IGRAJO TUDI SAMI. Ko se otroci igrajo s svojimi igračami, premlevajo nove izkušnje, spore in dogodke iz vsakdanjega življenja.

9. USTVARITE POLIGON Z OVIRAMI. Izdelajte jim poligon z ovirami iz stolov ali vzmetnic, pustite jim, naj se prosto igrajo, plezajo in ustvarjajo - in ne vznemirjajte se zaradi tega.

10. VKLJUČITE ŠE DRUGE STARŠE v gibanje za zdravo igro ...

11. NE VMEŠAVAJTE SE PREHITRO. Ne sodite drugih otrok prestrogo in ne vmešavajte se, ker bi radi svoje otroke zaščitili pred drugimi. S tem ko se učijo shajati z napornimi otroki, se najbolje naučijo samonadzora in trdoživosti.

12. PUSTITE JIH PRI MIRU. Pustite otrokom, naj čim več stvari počnejo sami. Ko vas zamika, da bi jih "rešili", stopite korak nazaj in vdihnite. Zapomnite si, da se učijo najpomembnejših spretnosti za življenje.

Iz knjige Vzgoja po dansko

 
 
PODROBNOSTI
 
Avtor:  IBEN DISSING SANDAHL 
 
Avtor:  JESSICA JOELLE ALEXANDER 
 
Strani:  192 
 
Širina:  147 mm
 
Višina:  207 mm
 
Debelina:  13 mm
 
Jezik:  slovenski  
 
Stran v katalogu:  40 
 
ISBN/EAN: 9789610146919