TESTENINE
58 pristnih italijanskih receptov za testenine in njoke!
Testenine so osnova zdrave sredozemske prehrane. Ne vsebujejo holesterola, natrija pa imajo zelo malo, in telo oskrbijo s počasi razgradljivimi sestavljenimi ogljikovimi hidrati, ki nam dajejo energijo ves dan. Uživamo jih s hranljivimi omakami iz z antioksidanti bogatega paradižnika, vlaknin polne zelenjave in stročnic, za srce zdravega olivnega olja in rib ter zmernih količin beljakovinskih živil, kot so sir, perutnina in meso. Po sedanjih smernicah zdravega prehranjevanja naj bi okrog 60 odstotkov dnevnega vnosa kalorij izviralo iz ogljikovih hidratov, zato so testenine idealna izbira za obrok. Ker imajo nizek glikemični indeks, ne povzročajo nezdravega sunkovitega višanja sladkorja v krvi, poleg tega pa so, če se izogibamo prečiščenim ogljikovim hidratom, na voljo v številnih polnovrednih različicah.
Testenine pa niso zgolj zdravo živilo; naši recepti so dokaz, da so slastne, zelo uporabne in izjemno priljubljene.
Postrežemo jih lahko jedcem vseh starosti; majhni otroci bodo vedno z veseljem hlastali po jezičkih v preprosti paradižnikovi omaki (stran 14), vegetarijanci se bodo razveselili krožnika polnovrednih testenin s popečeno zelenjavo (stran 36), sladokusci pa bodo navdušeni nad svežimi ozkimi rezanci z vodno krešo in pestom (stran 84) ali ravioli z lososom in limonino omako s koprom (stran 104). Vključili smo tudi vrsto klasičnih jedi, od bucatinov amatriciana (stran 20) in špagetov z mesnimi cmočki (stran 74) do rezancev z bolonjsko omako (stran 94) in klasične lazanje (stran 116). Buon appetito!