ZNANOST O VZGOJI
 
 

ZNANOST O VZGOJI

 
SUNDERLAND MARGOT
 
 
 
 
Kataloška št.: 575548
 
Redna cena: 34,99 €
Klubska cena: 27,96 €
Prihranite: 7,03 €
 
Cene že vključujejo DDV (9,5 %)
 
V košarico
Izdelek dodan v košarico.
 
 
 
 
 
 
   
 
 
OPIS
 
Če ste se naveličali vzgojnih gurujev, ki vam govorijo, kaj morate početi, ne da bi vam pojasnili, zakaj, je ta knjiga kot nalašč za vas! Otroci, katerih čustva in izbruhi jeze so razumljeni in upoštevani, bodo v življenju zadovoljnejši od tistih, ki so se morali zgodnjim strastem odpovedati. Avtorica se opira na trdne dokaze najnovejših raziskav o vplivu vzgoje na razvoj otrokovih možganov, črpa pa tudi iz izkušenj, ki si jih je nabrala pri delu z družinami. – Prevedla Slavica Petrović Jesenovec, Borut Jesenovec Petrović. Barvne fotografije.


POGLAVJA V KNJIGI

  • Možgani otroka
  • Jok in ločenost od staršev
  • Spanje in čas za posteljo
  • Kemične snovi za dobro življenje
  • Težavno vedenje
  • Čas preizkušenj
  • Vse o disciplini
  • Kemija ljubezni
  • Vaš socialno inteligenten otrok
  • Poskrbite zase
 

- Objektivno napisan vzgojni priročnik, ki pojem najboljša vzgoja utemeljuje z znanstvenimi dejstvi.

- Poučite se o kemiji ljubezni med vami in vašim otrokom: kako dotikanje, smeh in igra spodbujajo hormone, ki povečujejo ljubezen do življenja.

- Naučite se primerno odzivati na otrokove izbruhe besa in solze ter poskrbite, da se boste skupaj z otrokom ponoči dobro naspali.

 

Iz avtoričinega uvoda k Znanosti o vzgoji

»Ko sem ugotovila, kako zelo vsakdanja komunikacija med staršem in otrokom vpliva na otrokove razvijajoče se možgane, sem bila pretresena. Žal se izsledki množice znanstvenih raziskav o tej temi ne prebijejo do staršev ali v javnost. To je tudi razlog, zakaj sem se strastno lotila pisanja knjige, katere namen ni predstaviti samo še eno mnenje o vzgajanju (teh imamo že dovolj), temveč dati staršem moč, da se o svojih otrocih odločajo na podlagi tega, kar se lahko naučimo s pomočjo znanstvenih dognanj.

Knjige ne bi napisala, če ne bi bilo prelomnega raziskovalnega dela profesorja Jaaka Pankseppa, ki v Zdru-ženih državah Amerike že več kot trideset let preučuje čustvene možgane. Njegova spoznanja so pomembna ne samo za svet nevroznanosti, pač pa imajo zelo pomembne posledice za vse človeštvo. Njegovo delo in delo drugih pojasnjujeta, zakaj toliko otrok odraste v ljudi, ki trpijo zaradi depresije, anksioznosti ali težav z obvladovanjem jeze. Če smo pripravljeni delovati v skladu s tem, kar nam znanost razkriva o vzgoji, se lahko potrudimo in ustvarimo bolj blagodejno družbo, ki bo bolj sočutna, ki bo bolj sposobna razmišljati in bo bolj spoštovala različnosti. Morda bo poleg tega družba spoznala, da bodo otroci bolje uspevali, če bo dobro poskrbljeno za starše.«

Margot Sunderland, avtorica knjige in direktorica Oddelka za vzgojo in izobraževanje v Centru za mentalno zdravje otrok, London

 

Mnenje slovenske strokovnjakinje

»Knjiga Znanost o vzgoji predstavlja most med spoznanji nevroznanosti in praktičnimi nasveti pri vzgoji. Nevroznanost je sicer zanimiva, a precej zahtevna interdisciplinarna veda o živčevju, ki vključuje nova znanja s področja medicine, biologije, kemije, farmakologije in psihologije. Često potrjuje in utemeljuje, kar so intuitivno vedeli dobri starši in vzgojitelji. Da bi imeli otroke radi in jih uspešno vzgajali, sicer res ni potrebno do potankosti razumeti biokemičnih procesov, ki se dogajajo v naši glavi in telesu, je pa koristno poznati vzroke za določeno vedenje in vzgojne principe.

Veliko barvnih shem in slik, ki ilustrirajo znanstvena dejstva, je tako nazornih, da si jih zlahka vtisnemo v spomin. Lahko spoznamo, zakaj smo radostni v prisotnosti ljubljenega človeka in kako to vpliva na naše hormonsko ravnovesje ter na naše možgane. Izvemo, kako izkušnje vplivajo na razvoj otrokovih možganov in kasnejše dojemanje sveta. Lažje razumemo procese v telesu ob joku, besu in strahu ter se zato nanje lahko bolj optimalno odzovemo.

Ko prebiramo knjigo spoznamo, da je delovanje možganov kompleksno in zapleteno. A vendar, nova spoznanja so predstavljena dovolj nazorno in poljudno, da jih lahko prenesemo tudi v prakso.«

Dr. Tina Bregant, dr.med., spec. pediatrije, MAES terapevt

 

 
 
PODROBNOSTI
 
Avtor:  SUNDERLAND MARGOT  
 
Prevajalec:  PETROVIĆ JESENOVEC SLAVICA  
 
Stran v katalogu:  45 
 
ISBN/EAN: 9789612614614
 
 
Strani:  288 
 
Širina:  193 mm
 
Višina:  240 mm
 
Debelina:  26 mm